dinsdag 19 maart 2013

Slimme oplossing voor plastic soep

De plastic tijd in plaats van de stenen tijd. Wat zullen de mensen later met verwondering terug kijken op de plastic tijd waarin we nu leven. Helaas is dit waarschijnlijk geen postieve verwondering maar meer van hoe hebben deze mensen zo hun eigen graf kunnen graven.

Plastic soep

Gelukkig zijn er ondernemende, in dit geval jonge, mensen die slimme oplossingen bedenken om 1/3 van het totale plastic oceaanafval  van 7,250,000,000 kg op te ruimen. En het kan nog winstgevend worden ook. De Delftse student Boyan Slat schat zo'n 55 containers per dag uit de plastic soep te kunnen vissen met drijvende  recyclestations. Dit plastic kan weer verkocht worden. En je voorkomt een groot deel van de schade dat schepen per jaar ondervinden door het plastic dat bijvoorbeeld verstrikt raakt in de motor. Dit komt neer op ongeveer 100 miljoen euro per jaar! En dan hebben we het nog geen eens over het voorkomen van PVC's en andere chemische stoffen die door het plastic in de voedselketen komen.

Hij deed zijn inspiratie op tijdens het duiken. Net als de meeste goede ideeen is het eigenlijk heel simpel: de recyclestations drijven in de oceaan. De zeestroming brengt het plastic richting de stations. Lange bomen houden het plastic tegen, maar niet de vissen en ander zeeleven. Het plastic wordt naar de stations gedreven, waar het vervolgens in een grote bak terecht komt, en gerecycleerd kan worden. De operatie kost zeer weinig energie, omdat de zeestroming het meeste werk doet. En de benodigde energie wordt ter plekke opgewerkt.

Van idee tot werkelijkheid: Get involved! 

Dit prijzenwinnende idee wordt nu verder uitgewerkt. Om dit te kunnen realiseren kunnen ze jouw hulp gebruiken! Ze hebben brainpower, bekendheid en natuurlijk investeerders nodig! Check hier of jij een steentje bij kan dragen.

Om te beginnen kan je dit bericht zoveel mogelijk delen via social media! Hoe meer mensen dit lezen hoe sneller het werkelijkheid wordt! En natuurlijk zo min mogelijk plastic gebruiken en recyclen!

Tedx: Boyan Slat: How the oceans can clean themselves

1 opmerking:

Bedankt voor je reactie! Je input is altijd welkom