donderdag 6 december 2012

Sociaal ondernemen bij We Are the Change


Steeds meer ondernemers zien het belang van duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Dat kan op hele kleine schaal, door bijvoorbeeld steeds vaker de fiets naar je werk te nemen of door dubbelzijdig op gerecycled papier te printen. Maar ben je dan een sociaal ondernemer? Nee. Maar ben je dan een sociaal ondernemer wanneer je veelvuldig gebruik maakt van social media? Nee, ook niet. Wanneer is iemand dan een sociaal ondernemer?

Een sociaal ondernemer is iemand die een sociaal probleem ziet en dat probleem op een ondernemende manier oplost. Dit gebeurt zonder subsidie en de ondernemer kan hiermee zijn eigen broek ophouden, legt Petra Kroon uit tijdens het event We Are the Change op 20 november. Tijdens dit event spraken mensen die al met hart en ziel aan het sociaal ondernemen waren. Een mooi voorbeeld is het Fairtrade project Qukel van Aafke van Sprundel, dat zaken doet met vrouwen in India. Deze vrouwen maken babyspeeltjes tegen een eerlijke prijs. Qukel heeft wel veel geld in de handel gestoken en maakt op dit moment nog niet veel winst. Maar het is de bedoeling dat het winst op gaat leveren.


Sociaal ondernemen is een groeiende trend en in ontwikkeling. Veel bedrijven verdienen er nog niet zoveel aan. Gelukkig zijn er wel mooie voorbeelden, zoals de Fair Trade Shop en Max Havelaar, waardoor nieuwe ondernemers geïnspireerd kunnen raken. Wanneer steeds meer ondernemers bewust duurzaam en maatschappelijk verantwoord gaan ondernemen ontketenen we samen een verandering.

(door Karmijntekst) 

Geef om de Jan Eef

Een ander mooi voorbeeld is het uit de hand gelopen Geef om de Jan Eef buurtinitiatief in Amsterdam West. Een van de trekkers heeft er deels zijn baan van gemaakt. Dit initiatief stimuleert de Jan Evertsen winkelstraat en de betrokkenheid van de buurt. Allerlei andere initiatieven haken hier op in zoals de Baarsjes borrel, booming baarsjes, pop-up stores en de winkelstraatvereniging

Ondernemende werknemer

Een ander goed voorbeeld was van Gaby Haukes die bij AVRI duurzaamheid op de agenda had gezet. Een belangrijke tip hierbij was: betrek het thuisfront er ook bij en natuurlijk begin bij het management! Gaby is dan geen sociaal ondernemer maar wel zette wel op een ondernemende manier zich in voor datgene wat zij belangrijk vind.


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Je input is altijd welkom